42 δεξιότητες σκέψης που μπορείτε να μάθετε κάνοντας παζλ

[ad_1]

Τα παζλ είναι μια ενιαία δραστηριότητα γνωστικής ανάπτυξης και οικοδόμησης χαρακτήρων. Υπάρχουν λίγες εκπαιδευτικές εμπειρίες που έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν ένα τόσο ποικίλο φάσμα δεξιοτήτων σκέψης, καθώς και άλλες χρήσιμες δεξιότητες όπως η υπομονή και η επιμονή. Η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να σας ωφελήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας. Για παράδειγμα, τα παζλ μπορούν να σας διδάξουν:

  • Στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων

  • Δεξιότητες διαχείρισης έργου

  • Δεξιότητες αυτοδιαχείρισης

  • Οπτικές δεξιότητες

  • Γνωστικές δεξιότητες

  • Ικανότητες και χαρακτηριστικά ανάπτυξης χαρακτήρων

  • Απτικές δεξιότητες

  • Κοινωνικές δεξιότητες

  • Συνεργατικές δεξιότητες

Τα παζλ είναι φθηνά και εύκολα να τα αποκτήσετε, χρειάζεστε μόνο έναν μικρό χώρο για να τα κάνετε και πολύ λίγα μπορεί να πάνε στραβά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα χάσετε κομμάτια ή θα αφήσετε τον σκύλο να τα μασήσει. Εάν είστε γονέας ή δάσκαλος, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα για να βοηθήσετε τα παιδιά ή τους μαθητές σας να αποκτήσουν εμπιστοσύνη σε μια σειρά από δεξιότητες που θα τους ωφελήσουν σε πολλούς τομείς της μάθησής τους. Το κλειδί σε αυτό είναι η δυνατότητα μεταφοράς. Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Η εκπαιδευτική αξία του να κάνεις ένα παζλ είναι διπλή: πρώτον, δημιουργώντας μια βάση χρήσιμων ατομικών δεξιοτήτων. δεύτερον, μεταφέροντας αυτές τις δεξιότητες σε άλλες καταστάσεις όπου μπορούν να εφαρμοστούν για την επίλυση νέων προβλημάτων. Έχει γίνει πολλή έρευνα για τη μεταφορά της μάθησης από τη μια κατάσταση στην άλλη. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους κάθε μάθησης. Εάν θέλετε να διαβάσετε σε βάθος το θέμα, μεταβείτε στο Google και αναζητήστε "μεταβιβάσιμες δεξιότητες".

Λοιπόν, τι είναι η δυνατότητα μεταφοράς; Ένα απλό παράδειγμα είναι να μάθετε πώς να σφυρίζετε ένα καρφί σε ένα κομμάτι ξύλο. Φανταστείτε να μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα μήκος καρφιού και ένα σφυρί ενός μεγέθους για να το χτυπήσετε σε ένα είδος υλικού, π.χ. ξύλο. Αυτό δεν θα ήταν πολύ χρήσιμο για εσάς, επειδή η δεξιότητα δεν μεταφέρεται σε άλλες καταστάσεις. Θα έπρεπε να μαθαίνετε μια νέα δεξιότητα κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σφυρί σε διαφορετική κατάσταση. Ωστόσο, αν ήξερες ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις σφυρί οποιουδήποτε μεγέθους με καρφιά οποιουδήποτε μεγέθους και σχεδόν οποιοδήποτε είδος υλικού, θα σου ήταν πολύ πιο χρήσιμο ως δεξιότητα. Ακόμα καλύτερα, αν ήξερες ότι μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την ικανότητα στο έδαφος, στον αέρα ή σε μια βάρκα ή σε εκατό άλλα μέρη, θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο. Αυτό το απλό παράδειγμα δείχνει τι είναι η δυνατότητα μεταφοράς: να γνωρίζεις πώς να εφαρμόζεις μια δεξιότητα σε νέες καταστάσεις.

Πώς μεταφέρετε τις δεξιότητες που μαθαίνετε κάνοντας ένα παζλ σε άλλες καταστάσεις; Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια διαδικασία τριών βημάτων. Η δεξιότητα που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι:

ένα. Αναγνωρισθείς,

σι. Κατανοείται ως διαδικασία, και

ντο. Εφαρμόζεται σε νέες καταστάσεις.

Όμως, προτού βιαστείτε να κάνετε ένα παζλ με την ελπίδα ότι θα γίνετε σούπερ λύτης προβλημάτων, υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την εμπειρία πιο ωφέλιμη. Καθώς κάνετε το παζλ σας, πρέπει να έχετε συνειδητή επίγνωση του τι κάνετε και να είστε σε θέση να αρθρώσετε τη διαδικασία καθώς το κάνετε.

Αυτό σημαίνει ότι καθώς κάνετε το παζλ, πρέπει να έχετε επίγνωση της ομιλίας σας με τον εαυτό σας, δηλαδή τι λέτε στον εαυτό σας καθώς ασχολείστε με το να κάνετε το παζλ. Ένα παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι: «Χρησιμοποιώ τις οργανωτικές μου δεξιότητες για να ταξινομήσω τα κομμάτια του παζλ σε ευθείες άκρες και εσωτερικά κομμάτια». Αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αργότερα όταν πλένετε, όπου θα μπορούσατε να πείτε: "Χρησιμοποιώ τις οργανωτικές μου ικανότητες για να ταξινομήσω το πλύσιμο σε σκούρα και ανοιχτά χρώματα". Σε ένα υψηλότερο επίπεδο, θα μπορούσατε να πείτε, "Οργανώνω το προσωπικό μου σε επίπεδα δεξιοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο."

Σε αυτό το άρθρο έχω απομονώσει 42 δεξιότητες που μπορούν να αναπτυχθούν κάνοντας παζλ, αλλά υπάρχουν πιθανώς πολλές περισσότερες. Γράψτε μου αν βρείτε περισσότερα και θα ενημερώσω το άρθρο. Η ομορφιά των παζλ είναι ότι ξεκινούν από ένα πολύ απλό επίπεδο και ανεβαίνουν σε διαβολικά δύσκολα επίπεδα πρόκλησης, όπως τα παζλ Clementoni που έχουν πάνω από 13000 κομμάτια. Για όσους από εσάς είστε πιο τολμηροί, υπάρχουν επίσης τρισδιάστατα παζλ και παζλ με άλλα απαιτητικά χαρακτηριστικά. Επισκεφτείτε το τοπικό κατάστημα παιχνιδιών για να δείτε τη γκάμα των διαθέσιμων προκλήσεων παζλ.

Είναι χρήσιμο να θέσετε έναν λογικό στόχο ξεκινώντας από εκεί που νιώθετε άνετα και προχωρώντας από εκεί σε πιο απαιτητικούς γρίφους. Καθώς κάνετε το παζλ, θυμηθείτε να σημειώσετε την ικανότητα που χρησιμοποιείτε. Η ανάπτυξη αυτής της αυτοομιλίας θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε ή να μεταφέρετε τη δεξιότητα σε νέες καταστάσεις.

Εδώ είναι οι δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε καθώς κάνετε το παζλ σας, καθώς και πιθανή αυτοομιλία που θα μπορούσε να τους συνοδεύει. Οι δεξιότητες παρατίθενται με αλφαβητική σειρά. Το τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου περιέχει προτάσεις για το είδος της αυτοομιλίας που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να εφαρμόσετε τις δεξιότητες που έχετε μάθει σε νέες καταστάσεις.

Επιβεβαίωση για μικρά επιτεύγματα, π.χ. τοποθέτηση ενός κομματιού σωστά: «Νιώθω υπέροχα που πέτυχα αυτόν τον στόχο».

Ανάλυση: «Έχω σπάσει το παζλ σε όλα του τα μέρη και τώρα καταλαβαίνω πώς θα ταιριάζει».

Τακτοποίηση: "Τακτοποιώ αυτά τα κομμάτια σε μια σειρά που θα με βοηθήσει να δουλέψω πιο αποτελεσματικά."

Προσοχή στη λεπτομέρεια: "Αυτό το χρώμα δεν είναι το ίδιο με αυτό το χρώμα, επομένως αυτό το κομμάτι πρέπει να πάει κάπου αλλού."

Κατηγοριοποίηση: "Έχω οργανώσει όλα αυτά τα κομμάτια στα χρώματά τους."

Συνεργασία: «Αυτός ο τομέας είναι πολύ δύσκολος, επομένως πρέπει να συνεργαστούμε για να το λύσουμε».

Σύγκριση: "Αυτό το σχήμα θα χωρέσει σε αυτόν τον χώρο. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε αυτόν τον χώρο."

Κατανόηση: "Καταλαβαίνω την εικόνα, ώστε να μπορώ να κάνω αυτήν την ενότητα."

Συγκέντρωση: «Επικεντρώνομαι στο μέγεθος, τις άκρες, τα σχήματα και τα χρώματα αυτών των κομματιών για να δω πώς πάνε μαζί».

Αντίθεση: "Είναι αυτά τα χρώματα/σχήματα ίδια ή είναι διαφορετικά;"

Δημιουργικότητα (διάφοροι τρόποι αναγνώρισης κομματιών παζλ): "Αυτό το κομμάτι είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί με βάση το χρώμα, γι' αυτό θα συγκρίνω τα σχήματα των άκρων."

Λήψη αποφάσεων: "Όλα αυτά τα κομμάτια θα αποτελέσουν αυτό το μέρος της εικόνας."

Διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις (λιγότερα κομμάτια σε πολλά κομμάτια): "Έκανα ένα παζλ 100 τεμαχίων την τελευταία φορά. Αυτή τη φορά θα πάω για ένα παζλ 200 τεμαχίων."

Συντονισμός ματιού-χεριού (λεπτός έλεγχος κινητήρα): "Αυτά τα κομμάτια είναι πολύ μικρά, επομένως πρέπει να είμαι επιδέξιος για να τα μεταφέρω στους σωστούς χώρους."

Ευελιξία (εργασία σε διαφορετικούς τομείς): "Έχω δοκιμάσει αυτόν τον τομέα για λίγο χωρίς μεγάλη επιτυχία. Θα δοκιμάσω έναν άλλο τομέα για λίγο."

Διατύπωση ερωτήσεων: "Πώς ταιριάζουν αυτά τα κομμάτια; Ταιριάζει αυτό το χρώμα με αυτό το χρώμα;"

Ορισμός στόχου: "Θα τελειώσω αυτό το παζλ σε μια εβδομάδα."

Χρήσιμο (προτρέψτε ένα άτομο, μην απαντήσετε): "Δοκιμάσατε ένα από αυτά τα κομμάτια εκεί;" «Δοκίμασε αυτό το κομμάτι αντίστροφα».

Υποθέτοντας: "Αυτό το κομμάτι δεν μπορεί να πάει εδώ, άρα πρέπει να πάει εδώ. Ας δοκιμάσουμε πρώτα εδώ." «Αν αυτό το κομμάτι πάει εδώ, αυτό το κομμάτι πρέπει να πάει εκεί».

Μαθαίνοντας για περιεχόμενο εικόνων για συζήτηση και ανάπτυξη γλώσσας: «Μπορώ να δω τρία πράσινα δέντρα δίπλα σε ένα μπλε ποτάμι».

Διατήρηση μνήμης: "Δοκίμασα αυτό το κομμάτι εδώ στο παρελθόν, οπότε δεν θα ταιριάζει."

Λήψη σχολίων για τις αποφάσεις σας: "Ωχ! Λάθος επιλογή. Βλέπω ότι δεν ταιριάζει."

Οργάνωση: "Όλα αυτά τα κομμάτια πάνε σε αυτήν την περιοχή και όλα αυτά τα κομμάτια πάνε σε αυτήν την περιοχή."

Ξεπερνώντας τους περισπασμούς, ενισχύοντας τη συγκέντρωση: "Είναι λίγο θορυβώδες εδώ μέσα με την τηλεόραση ανοιχτή, αλλά θα συγκεντρωθώ περισσότερο για να ολοκληρώσω το παζλ."

Υπομονή: "Έχω βρει μόνο ένα κομμάτι που ταιριάζει τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά. Δεν πειράζει, θα συνεχίσω να προσπαθώ."

Επιμονή: «Θα μείνω εδώ μέχρι να τελειώσω αυτό το παζλ».

Σχεδιασμός: "Θα κάνω πρώτα αυτήν την περιοχή, μετά θα ψάξω για τα γωνιακά κομμάτια και μετά θα ολοκληρώσω αυτήν την περιοχή."

Προγραμματισμός περιόδων εργασίας και διαλειμμάτων: «Αισθάνομαι κουρασμένος, οπότε θα δουλέψω για μισή ώρα, θα κάνω ένα διάλειμμα και μετά θα κάνω μερικά ακόμα».

Προτεραιότητα: "Θα κάνω πρώτα αυτόν τον δύσκολο τομέα, μετά θα κάνω αυτόν τον τομέα που είναι λίγο πιο εύκολος."

Επίλυση προβλημάτων: "Όλο αυτό το παζλ είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσω. Η εύρεση άκρων είναι ένα πρόβλημα που μπορώ να λύσω. Η ταξινόμηση των κομματιών σε ομάδες χρωμάτων είναι ένα πρόβλημα που μπορώ να λύσω."

Διαδικασίες: "Μπορώ να επιλέξω με ποια σειρά προτιμώ να εργαστώ. Μπορώ να το κάνω πριν το κάνω αυτό."

Διαδικασία αποβολής: "Θα δοκιμάσω αυτά τα κομμάτια σε αυτόν τον τομέα. Αν ταιριάζουν, το παζλ θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθεί από αυτό το σημείο και μετά."

Συλλογισμός, αιτιολογώντας τις επιλογές σας σε σχήμα ή χρώμα: "Αυτά τα κομμάτια πάνε εδώ επειδή τα χρώματα ταιριάζουν, αλλά αυτά τα κομμάτια δεν πάνε εδώ. Τα χρώματα είναι ελαφρώς πιο σκούρα."

Κριτική: "Μέχρι στιγμής έχω ολοκληρώσει αυτόν τον τομέα και έχω μόνο πέντε ακόμη κομμάτια για να χωρέσω πριν προχωρήσω στην επόμενη περιοχή."

Αυτοστοχασμός (μαθαίνοντας από λάθη): "Αισθάνομαι λίγο ενοχλημένος. Γιατί αργώ τόσο πολύ να ολοκληρώσω αυτόν τον τομέα;"

Αίσθηση περιπέτειας: "Αυτό το παζλ μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για μένα, αλλά θα προσπαθήσω ούτως ή άλλως. Τι έχω να χάσω;"

Ακολουθία: "Αυτή είναι μια λογική σειρά εργασίας. Θα κάνω αυτήν την περιοχή, μετά θα κάνω αυτήν την περιοχή. Μετά από αυτό, θα ολοκληρώσω αυτήν την άκρη."

Κοινή συμπεριφορά: "Ας δουλέψουμε μαζί σε αυτόν τον τομέα. Θα σε βοηθήσω να βρεις τα κομμάτια σου αν με βοηθήσεις να βρω τα δικά μου."

Κοινωνική αλληλεπίδραση: Απολαμβάνω να κάνω αυτό το παζλ μαζί σας. Είμαστε μεγάλη ομάδα».

Δεξιότητες προσανατολισμού στο χώρο: "Αν το περιστρέψω αυτό στο μυαλό μου, μπορώ να δω ότι δεν ταιριάζει εδώ. Ταιριάζει εκεί".

Σταματήστε για να απολαύσετε, να εκτιμήσετε και να θαυμάσετε την εικόνα: «Τι όμορφη σκηνή ενός γαλλικού αμπελώνα».

Διαδικασία δοκιμής και σφάλματος: "Ένα από αυτά τα εννέα κομμάτια θα χωρέσει εδώ. Θα τα δοκιμάσω όλα, παρόλο που θα χρειαστεί λίγος χρόνος."

Τώρα που γνωρίζετε μια σειρά από δεξιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς και παραδείγματα αυτο-ομιλίας που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη διαδικασία που χρησιμοποιείτε, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα παζλ. Εκτυπώστε αυτό το άρθρο και κρατήστε το μαζί σας καθώς το κάνετε. Ανατρέξτε σε αυτό συχνά για να προσδιορίσετε τις δεξιότητες καθώς και να εξασκήσετε τα μοτίβα αυτοομιλίας.

Όταν έχετε χρησιμοποιήσει αυτές τις δεξιότητες και είστε εξοικειωμένοι με αυτές, θα είστε έτοιμοι να τις μεταφέρετε σε νέες καταστάσεις επίλυσης προβλημάτων. Όταν αντιμετωπίζετε μια πρόκληση επίλυσης προβλημάτων στο σπίτι ή στη δουλειά, μείνετε λίγο πίσω και αναρωτηθείτε:

· Ποια δεξιότητα που χρησιμοποίησα στο παζλ μπορώ να χρησιμοποιήσω εδώ;

Χρησιμοποιήστε τα ίδια μοτίβα αυτοομιλίας για να εφαρμόσετε τη δεξιότητα στη νέα κατάσταση. Ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του σκασμένου ελαστικού στο αυτοκίνητό σας. Ίσως δεν έχετε αλλάξει ποτέ ξανά ελαστικό. Τι θα μπορούσες να πεις στον εαυτό σου;

"Τι δεξιότητα που χρησιμοποίησα στο παζλ μπορώ να χρησιμοποιήσω εδώ;"

"Τι ακολουθία ενεργειών χρειάζομαι για να ολοκληρώσω αυτήν την εργασία;"

«Πρέπει να συγκεντρωθώ για να ολοκληρώσω έγκαιρα αυτό το έργο».

Τέλος, πρέπει να ειπωθεί ένα επιπλέον πράγμα. Πρέπει να παρέχετε το κίνητρο για να μάθετε τις δεξιότητες και να τις εφαρμόσετε σε νέες καταστάσεις ως μέρος της προσωπικής σας στρατηγικής επίλυσης προβλημάτων. Εάν δεν εφαρμόσετε τις δεξιότητές σας σε νέες καταστάσεις, ίσως το πλύσιμο δεν θα γίνει ή το ελαστικό δεν θα αλλάξει. Το στάδιο της αίτησης είναι το πιο σημαντικό εάν ελπίζετε να γίνετε καλύτεροι στοχαστές.

Τώρα είστε έτοιμοι να προσπαθήσετε να λύσετε ορισμένα προβλήματα της πραγματικής ζωής με αυτές τις δεξιότητες. Ευτυχισμένος γρίφος και χαρούμενος επίλυση προβλημάτων.

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το 42 δεξιότητες σκέψης που μπορείτε να μάθετε κάνοντας παζλ μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Παζλ.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir