Χάρτινες κούκλες - Αξιαγάπητοι θησαυροί της παιδικής ηλικίας

[ad_1]

Οι χάρτινες κούκλες είναι από τα απλούστερα και φθηνότερα παιχνίδια και παρόλα αυτά προσφέρουν εξαιρετική ψυχαγωγία για παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες. Αυτές οι κούκλες είναι συνήθως δισδιάστατες και είναι συνήθως κατασκευασμένες από χαρτί, αλλά μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από άλλα υλικά όπως ύφασμα, ξύλο ή πλαστικό και μπορεί να είναι φιγούρες ανθρώπων, ζώων ή άψυχων αντικειμένων (συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων παιχνιδιών ). Αυτές οι κούκλες θεωρείται επίσης ότι περιλαμβάνουν τρισδιάστατες κούκλες κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από χαρτί.

Αυστηρά μιλώντας, ο όρος «χάρτινες κούκλες» περιλαμβάνει μόνο κούκλες που έχουν συνοδευτικά ρούχα ή κοστούμια και οι παλαιότερες τέτοιες κούκλες χρησιμοποιήθηκαν στις βιομηχανίες μόδας της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας στα μέσα του 1700. Αυτές οι κούκλες ήταν ζωγραφισμένες στο χέρι και προορίζονταν να διασκεδάσουν τους ενήλικες. Συχνά χρησιμοποιήθηκαν για να δείξουν τις τρέχουσες μόδες ή για να αναπαραστήσουν δημοφιλείς μορφές της εποχής. Αυτού του είδους οι κούκλες κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία και την Αμερική στις αρχές του 1800 και πολλές όμορφα κατασκευασμένες κούκλες εξήχθησαν από την Ευρώπη στην Αμερική στα τέλη του 1800. Αν και αυτές οι κούκλες χρονολογούνται μόνο από το 1700, οι χάρτινες φιγούρες (χωρίς συνοδευτικά ρούχα ή κοστούμια) υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ασιατικοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει χάρτινες φιγούρες σε τελετουργικές τελετές για περισσότερα από 2000 χρόνια και άλλοι πολιτισμοί έχουν ειδικές μορφές λαϊκής τέχνης από χαρτί για αιώνες.

Οι χάρτινες κούκλες άρχισαν να εμφανίζονται στα περιοδικά στα μέσα του 1800. Οι κούκλες, οι ίδιες, θα τυπώνονταν σε μια σελίδα, με ρούχα και κοστούμια (που θα μπορούσαν να είναι χρωματιστά στο χέρι) στην επόμενη σελίδα. Αυτή η πρακτική έγινε πολύ δημοφιλής στις αρχές του 1900 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι κούκλες άρχισαν επίσης να εμφανίζονται στις εφημερίδες τη δεκαετία του 1890. Παρείχαν φθηνή ψυχαγωγία και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν τα χρήματα ήταν λιγοστά και πολλοί άνθρωποι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν πολλά για διασκέδαση.

Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 οι κούκλες άρχισαν επίσης να εμφανίζονται σε κόμικς, συμπεριλαμβανομένων πολλών από αυτά που εκδόθηκαν από τις Archie Comics, Atlas Comics, Eclipse Comics, GAY comics, DC Comics, Fawcett Publishing, National Periodical Publications, Renegade Press και Star Comics.

Οι κατασκευασμένες χάρτινες κούκλες που σχεδιάστηκαν από ταλαντούχους καλλιτέχνες ήταν πολύ δημοφιλείς τη δεκαετία του 1940 και του 1950. Υπήρχαν πολλοί τέτοιοι καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Betty Bell, Doris Butler, Rachel Dixon, Maud Fangel, Irene Geiger, Queen Holden, Miriam Kimbal, Mary Knight, Ann Kovach, Kathy Lawrence, Avis Mac, Maybell Mercer, Hilda Miloche, Jean Morse, Ruth Newton, Rose O'Neill, Fern Peat, Nan and George Pollard, Louise Rumely, Florence Salter, Merily Sharpe, Ethel Simms, Judy Stang, Ethel Taylor και EA Voss.

Μερικοί από τους εκδότες για αυτούς τους καλλιτέχνες ήταν οι American Greetings Company, Hobby House Press, Merrill Publishing Company, Saalfield Publishing Company, Samuel Lowe Publishing Company, Western Publishing Company και Whitman Publishing Company.

Μερικοί χαρακτήρες κούκλας ήταν βραχύβιοι, αλλά άλλοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Μια μερική λίστα περιλαμβάνει ένα ραντεβού με την Τζούντι, τα μωρά των άγγελων, την Baby Patsy, την Baby Shower, την Barbie and Ken, την Beth Ann, την Betty and Veronica, την Blondie, τα California Girls, την Carolyn Lee, τον Dennis the Menace, τις Hair-do Dolls, την Judy Garland, την Katy Keene, Millie the Model, Misty, My Girl Pearl, Neil the Horse, Patsy and Hedy, Sugar and Spike, Dionne Quints, Tiny Tot Shop και Vicki Valentine. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης πολλούς χαρακτήρες της Disney, διασημότητες και δημοφιλείς αστέρες του κινηματογράφου ξεκινώντας από τους αγαπημένους της Silent Screen.

Οι χάρτινες κούκλες εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς και αποτελούν έναν αξιαγάπητο παιδικό θησαυρό, τόσο ως ευχάριστα παιχνίδια για παιδιά όσο και ως απόλαυση για συλλέκτες όλων των ηλικιών.

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Χάρτινες κούκλες - Αξιαγάπητοι θησαυροί της παιδικής ηλικίας μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Κούκλες.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir