Σκύλοι και Ψύχωση

Το λεξικό ορίζει την ψύχωση ως:

«...μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα, όπως αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις, που υποδηλώνουν μειωμένη επαφή με την πραγματικότητα».

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι μπορεί να διαφωνούν επ' αόριστον ως προς το πού να τραβήξουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ νευρωτικής και ψυχωτικής συμπεριφοράς, και είναι αναμφίβολα δύσκολο να διακρίνουμε τις συμπτωματικές διαφορές σε αυτή την κοινή διασταύρωση. αλλά, όταν κάποιος εστιάζει στα εξωτερικά άκρα κάθε κατάστασης, οι διαφορές γίνονται εμφανείς, ακόμη και στους σκύλους.

Ένας νευρωτικός σκύλος μπορεί να εμφανίζει χρόνιο άγχος, φόβο, υπερκινητικότητα, εμμονική συμπεριφορά και ακατάλληλες αντιδράσεις σε ερεθίσματα. Τα πραγματικά ψυχωτικά σκυλιά, ωστόσο, είναι διαταραγμένα. Η συμπεριφορά τους είναι οξεία και απρόβλεπτη. Κυμαίνεται από το φάσμα από μανιακά υψηλά έως βαθιά κατάθλιψη και τείνει να είναι επικίνδυνο και καταστροφικό για τον σκύλο καθώς και για άλλα ζώα και ανθρώπους με τα οποία έρχεται σε επαφή ο σκύλος.

Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς παρουσιάζονται μερικές φορές από μη ψυχωτικά σκυλιά που «έχουν μια κακή μέρα». Άλλοι μπορεί να ενοχλούνται από κάποια ενοχλητική ασθένεια που επηρεάζει προσωρινά τη συμπεριφορά τους. Όταν φύγει η αγωνία, η συμπεριφορά επιστρέφει στο φυσιολογικό. Η διαφορά μεταξύ αυτών των σκύλων και των πραγματικά ψυχωτικών ζώων είναι ότι τα ψυχωτικά ζώα φαίνεται να αγνοούν εντελώς τη φύση της καταστροφικής συμπεριφοράς τους. Ο ψυχωτικός σκύλος δεν συμπεριφέρεται άσχημα. απλά δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις ενέργειές του.

Τα σκυλιά που πάσχουν από ψύχωση έχουν συχνά περιόδους έντονης βίαιης οργής χωρίς προφανή λόγο. Αυτοτραυματίζονται, επιτίθενται σε άψυχα αντικείμενα και επιτίθενται σε οποιονδήποτε άτυχο είναι στο επιθετικό μονοπάτι τους. Συχνά δεν ανταποκρίνονται σε εξωτερικά ερεθίσματα. Η διάθεσή τους αλλάζει γρήγορα από μανιακή σε καταθλιπτική. Μερικά ψυχωτικά σκυλιά δεν θα φάνε στο βαθμό που θα πεθάνουν πραγματικά από την πείνα.

Η ακανόνιστη συμπεριφορά ενός σκύλου είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί ως ψυχωτική εάν υπάρχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις στο ιστορικό του σκύλου: τυχαία υπερδοσολογία φαρμάκων, εκτεταμένη φαρμακευτική θεραπεία με κορτικοστεροειδή, λοιμώξεις πριν από την ηλικία των τριών μηνών, σοβαρή παρασιτική λοίμωξη πριν από έξι μηνών, διαβήτης, ιστορικό σοβαρών ξυλοδαρμών, τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη ή στο κεφάλι και ακραίο ψυχολογικό τραύμα.

Το μοτίβο των εμφανίσεων της ψύχωσης στους σκύλους είναι αρκετά παράλληλο με την εμφάνιση ψυχωσικής νόσου στους ανθρώπους. Μερικοί σκύλοι έχουν μια γενετική πάθηση που αποκαλύπτεται με καταστροφική συμπεριφορά νωρίς στη ζωή. Άλλοι ζουν φυσιολογικές ζωές έως ότου, σε μια ορισμένη ηλικία, εμφανιστεί σοβαρή ψυχωτική συμπεριφορά.

Η ψυχική υγεία των σκύλων ενδιαφέρει και απασχολεί τους κτηνιάτρους. Ορισμένοι ειδικεύονται στην αξιολόγηση και τη θεραπεία αυτών των ψυχικών ασθενειών, αλλά η ψύχωση σε σκύλους δεν απολαμβάνει το ίδιο επίπεδο επιστημονικής έρευνας που επενδύεται στη μελέτη των ανθρώπινων ψυχιατρικών προβλημάτων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, ενώ είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σημαντικά χρηματικά ποσά για τη θεραπεία σωματικών παθήσεων με την αποδεδειγμένη ελπίδα θεραπείας, δεν είναι διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν με παρόμοια έξοδα για να θεραπεύσουν κερδοσκοπικά την ψυχική ασθένεια του σκύλου τους. Οι πραγματικά ψυχωτικοί άνθρωποι λαμβάνουν επαγγελματική ψυχιατρική περίθαλψη, σε μια ασφαλή εγκατάσταση στέγασης εάν είναι απαραίτητο. Τα σκυλιά που παρουσιάζουν σοβαρή ψυχωτική συμπεριφορά υποβάλλονται σε ευθανασία.

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Σκύλοι και Ψύχωση μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Παιχνίδι Ζώα.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir