Οι καλύβες που έφτιαξε η πίτσα

[ad_1]

Η Pizza Hut, η μεγαλύτερη αλυσίδα πίτσας στον κόσμο, διαθέτει 12.000 καταστήματα σε 84 χώρες και διαθέτει ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα franchise οπουδήποτε. Κανείς όμως που δεν ήταν εξοικειωμένος με την αλυσίδα δεν θα ήξερε ότι δύο παιδιά κολεγίου έψησαν την πρώτη από αυτή που αργότερα θα γινόταν η αγαπημένη πίτσα της Αμερικής και χρησιμοποίησαν 600 δολάρια σε δανεικά χρήματα για να ξεκινήσουν να την πουλούν στη Wichita του Κάνσας το 1958. Ο Dan και ο Frank Carney ανήκαν σε μια οικογένεια 12 παιδιών και ήταν πάντα σε επιφυλακή για μια ευκαιρία να βγάλουν χρήματα για να πληρώσουν το δρόμο τους για το σχολείο. Έτσι, όταν ένας ιδιοκτήτης τους ενθάρρυνε να ανοίξουν ένα κατάστημα πίτσας - έχοντας ακούσει για τη δημοτικότητα της πίτσας στη Νέα Υόρκη - ο αδελφός άδραξε την ευκαιρία. Είχαν δοκιμάσει πίτσα μόνο μία φορά, οπότε ζήτησαν από έναν γείτονα, τον John Bender, να τους βοηθήσει με μια συνταγή για πίτσα. Ο Μπέντερ θυμήθηκε τη συνταγή για τη σάλτσα αλλά όχι για τη ζύμη, έτσι απλά κύλησε το ψωμί και κατά λάθος βρήκε την πρώτη λεπτή κρούστα. Στη συνέχεια, τα αδέρφια έπρεπε να διαλέξουν ένα όνομα, αλλά δεν ήθελαν να ξοδέψουν περισσότερα για σήμανση, έτσι χρησιμοποίησαν το προηγούμενο κατάστημα. Αφού χάραξαν τη λέξη Πίτσα πάνω της, βρήκαν ότι δεν είχαν περισσότερα από τρία γράμματα για να τη γεμίσουν, έτσι πρόσθεσαν τη λέξη Hut. Η Pizza Hut γεννήθηκε.

Οι πωλήσεις τους για τον πρώτο χρόνο ήταν θλιβερές. Κανείς δεν είχε ακούσει για την Pizza Hut πριν, έτσι για να αυξήσουν τις πωλήσεις, τα αδέρφια κάλεσαν την ομάδα ποδοσφαίρου του Wichita State University να φάνε στο Pizza Hut και μετά έδωσαν βραβεία. Αυτό έκανε τους πελάτες να κάνουν ουρές καθημερινά για μια μπουκιά από την πίτσα τους.

Τα αδέρφια ξεκίνησαν το franchising το 1959, παραχωρώντας την άδεια για το έβδομο κατάστημά τους στον Dick Hassur, τον διευθυντή του τρίτου καταστήματος τους. Τα αδέρφια του δάνεισαν χρήματα για franchise και σύντομα άρχισαν να χορηγούν περισσότερα franchise σε άτομα που γνώριζαν ήδη το σύστημα - μια διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Πολλοί πρώην υπάλληλοι του εταιρικού γραφείου που αποχώρησαν ή συνταξιοδοτήθηκαν έγιναν δικαιοδόχοι. Ένας τέτοιος ήταν ο Mike Dart, ο οποίος είχε εργαστεί με μερική απασχόληση στην Pizza Hut ενώ ήταν φοιτητής, του προσφέρθηκε μια θέση στο Corporate Office μετά την αποφοίτησή του και αργότερα έγινε αντιπρόεδρος των οικονομικών υπηρεσιών. Όταν έφυγε από την Pizza Hut, ο Dart ίδρυσε την Daland Corporation μαζί με άλλους πρώην υπαλλήλους της Pizza Hut. Ο Daland έχει πλέον 154 καταστήματα Pizza Hut στη Φλόριντα, την Αλαμπάμα, τη Γεωργία και τη Λουιζιάνα.

Όταν η Pizza Hut ξεκίνησε το franchising, οι αδερφοί Carney παραδέχτηκαν ότι απλώς έδωσαν άδειες σε άτομα με την επιθυμία και το κεφάλαιο να ξεκινήσουν. Δεν είχαν σύστημα και κατά τα πρώτα πέντε χρόνια του franchising, κανένα κατάστημα Pizza Hut δεν ήταν το ίδιο. Έγραφαν προσφορές σε χαρτοπετσέτες και τις σφράγισαν με χειραψίες. Χρεώθηκαν μόνο $100 σε τέλη franchise και όχι περισσότερα από $50 σε δικαιώματα δικαιωμάτων. Τα αδέρφια άρχισαν να χρεώνουν υψηλότερες αμοιβές μόνο αφού είχαν τεθεί σε εφαρμογή το πλήρες σύστημα υποστήριξής τους και τα πρότυπα λειτουργίας.

Σύντομα, η Pizza Hut ήταν ώριμη για δημόσια προσφορά. Ένας δικαιοδόχος είχε προτείνει στην Pizza Hut να επεκτείνει τις μονάδες που ανήκουν στην εταιρεία και για να το κάνει αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μετοχές σε υφιστάμενους δικαιοδόχους σε αντάλλαγμα για τις περιοχές και τα καταστήματά τους. Αυτό συνέβη και η ιδιωτική τοποθέτηση έμεινε στην ιστορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη για οργανισμό Κατηγορίας Β. Η Pizza Hut έκανε την ιδιωτική προσφορά το 1968. Τον επόμενο χρόνο, έκανε την αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της στα 16 δολάρια ανά μετοχή και σε τρεις ημέρες η τιμή της μετοχής ανέβηκε στα 32,75 δολάρια. Όλοι οι δικαιοδόχοι της Pizza Hut έγιναν εκατομμυριούχοι εν μία νυκτί. (Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί από τους δικαιοδόχους που είχαν ανταλλάξει τα καταστήματά τους επέστρεψαν στην αγορά δικαιόχρησης για καταστήματα σε νέες περιοχές.) για να ενισχύσουν την επιχείρηση, ο Dan και ο Frank Carney πούλησαν την Pizza Hut στην Pepsi Co Inc. το 1977. αναζητώντας έναν στρατηγικό συνεργάτη που θα τους άφηνε να διευθύνουν την Pizza Hut όπως τους βολεύει, και η Pepsi γέμισε τον λογαριασμό. Οκτώ χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποφάσισε να εισαγάγει την υπηρεσία παράδοσης για να αυξήσει τα κέρδη. Σκέφτηκε την ιδέα επειδή οι μισές από τις πωλήσεις της πραγματοποιήθηκαν, και παρόλο που πολλοί franchisees αρνήθηκαν αρχικά - φοβούμενοι τον κίνδυνο και την αλλαγή - αυτοί σύντομα συμφώνησαν. «Οι δικαιοδόχοι κάνουν μια εταιρεία καλύτερη επειδή πρέπει να πληρώσουν δικαιώματα· και αν πρόκειται να σου δώσουν μια γνώμη για το πού πηγαίνεις», είχε πει νωρίς ο Frank Carney. «Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξουν εγγενείς συμφωνίες και πολλές διαφωνίες ως προς την κατεύθυνση». Παρά τις διαφωνίες, η αναγνώριση από την Pizza Hut του ρόλου που διαδραματίζουν οι franchisees στο σύστημα έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξή του. Πράγματι, το 40 τοις εκατό των καταστημάτων της Pizza Hut ανήκουν σε δικαιοδόχους και η μέση ηλικία ενός καταστήματος δικαιοδόχου στο σύστημα είναι τα 13 έτη.

Οι αδερφοί Carney δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για την πίτσα όταν ξεκίνησαν, αλλά η θρασύτητα και η πρόωρη ικανότητά τους να ξέρουν πού βρισκόταν η δύναμή τους και η αποφασιστικότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να χαράξουν τη στρατηγική ανάπτυξής τους, τους επέτρεψαν να κατακτήσουν την Αμερική - όπου το τμήμα της πίτσας είναι Επιχειρήσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων - και ο κόσμος. Φανταστείτε την απώλεια μας αν δεν ήθελαν χρήματα για να τελειώσουν το κολέγιο!

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Οι καλύβες που έφτιαξε η πίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Παίξτε Ζύμη.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir