Οικογενειακές σχέσεις σε "Ένα κουκλόσπιτο"

[ad_1]

Ο Τόρβαλντ Χέλμερ, ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, είναι κάπως «δίκαιος». Είναι περήφανος που κέρδισε μια άνετη διαβίωση για τον εαυτό του και την οικογένειά του και για το ότι κέρδισε μια υψηλή θέση στην κοινωνία, όλα αυτά μέσα από έντιμη, σκληρή δουλειά. Η γυναίκα του, η Νόρα, είναι μια ηθική γυναίκα, τόσο που στο άνοιγμα του έργου είχε αυτή την παιδική αθωότητα και αφέλεια. Το χειρότερο ψέμα της θα μπορούσε εύκολα να ήταν το να φάει κρυφά αμυγδαλωτά, παρακούοντας τους κανόνες του συζύγου της κατά των γλυκών.

Τονίζεται ότι ο γονιός είναι υποχρεωμένος να κάνει ηθική ζωή για να ορίσει έναν υποδειγματικό τρόπο ζωής στα παιδιά του. Καθ' όλη τη διάρκεια του γάμου τους, η Νόρα και ο Τόρβαλντ προσπάθησαν να φροντίσουν να αναθρέψουν τα τρία τους παιδιά αυτού του είδους το περιβάλλον. Με τον τρόπο που υποστηρίζουν τις ηθικές τους πεποιθήσεις, φάνηκε ότι έχουν επιτελέσει αρκετά καλά τη γονική τους ευθύνη. Παρέμεινε έτσι μέχρι που, η Νόρα αποκάλυψε ότι τη στιγμή που ο πατέρας της βρισκόταν στο κρεβάτι του θανάτου του, ο Torvald αρρώστησε. Αναγκάστηκε να δανειστεί αρκετά χρήματα για να ταξιδέψει νότια στην Ιταλία, όπου ο Torvald θα μπορούσε να φροντίσει την υγεία του. Διέπραξε δύο εγκλήματα -- πρώτον, δανείστηκε χρήματα χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου της και δεύτερον, είχε πλαστογραφήσει μια υπογραφή. Το δεύτερο έγκλημα για το οποίο ήταν ένοχη αντικατόπτριζε αυτό του Κρόγκσταντ και ήταν πιθανό να ακολουθήσει τη μοίρα του. Ο Κρόγκσταντ έγινε ηθικός παρίας στην κοινωνία για το κακούργημα του και έχασε την καριέρα του ως δικηγόρος μαζί με την αξιοπιστία του. Δεν του έμεινε παρά ένα μολυσμένο όνομα.

Για να δικαιολογήσει την απόλυση του Κρόγκσταντ στην τράπεζα, ο Τόρβαλντ αποκάλυψε στη σύζυγό του την αποστροφή που είχε με έναν διεφθαρμένο άντρα όπως ο Κρόγκσταντ. Ο Τόρβαλντ εξήγησε πώς ο Κρόγκσταντ μεταδίδει την ανηθικότητα του στα παιδιά του, «...Επειδή μια τέτοια ατμόσφαιρα μολύνει και δηλητηριάζει ολόκληρη τη ζωή ενός σπιτιού... Και εδώ και χρόνια αυτός ο φίλος του Κρόγκσταντ πηγαίνει σπίτι του και δηλητηριάζει τα δικά του παιδιά με ψέματα και απάτη."

Η Νόρα πίστευε ότι και αυτή θα έφερνε παρόμοια διαφθορά στα παιδιά της, φέρνοντας την καταστροφή σε ολόκληρο το σπίτι της. Η αθωότητα και η ηθική της Νόρα έλαμψαν όταν ήταν πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της ή να εγκαταλείψει το σπίτι της μόνο και μόνο για να μην υποστεί ο σύζυγός της τις συνέπειες του εγκλήματός της, αλλά και για να διατηρήσει την αγνότητα των παιδιών της. Ωστόσο, ο Torvald ήταν τυφλός από την οργή και από την ευαίσθητη ανησυχία του για το τι σκέφτηκε η κοινωνία, επομένως, της απαγόρευσε να μεγαλώσει τα παιδιά τους. δεν μπορούσε να τους εμπιστευτεί υπό τη φροντίδα μιας «αβάρτιστης γυναίκας».

Σε μια παράλληλη κατάσταση, ο Δρ. Ρανκ έχει αρρωστήσει και επιδεινώνεται κάθε λεπτό, μια ασθένεια καταστρέφεται στο σώμα του. Στις μέρες της ακμής του, ο πατέρας του Dr. Rank είχε απολαύσει τις πολλές ερωμένες του, τώρα ο Rank έχει πάρει την τιμωρία. Ο Δρ. Ρανκ θεώρησε αδικία να "πληρώνω για τις αμαρτίες κάποιου άλλου. Ναι, πράγματι, το όλο θέμα είναι ένα αστείο! Η καημένη η αθώα σπονδυλική μου στήλη πρέπει να πληρώσει για τις διασκεδάσεις του πατέρα μου." Η ασθένεια που έχει, η κατανάλωση της σπονδυλικής στήλης (σύφιλη), είναι ένα διαρκές σύμβολο της εξαχρείωσης και της τέρψης του πατέρα του. Ο Ρανκ διέθετε τη φυσική αναπαράσταση του τρόπου ζωής του πατέρα του -- είναι αυτό που είχε κληρονομήσει.

Όπως βλέπουμε στις περιπτώσεις της Nora και του Dr. Rank, οι γονείς μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τη διαφθορά τους στα παιδιά τους. Η περίπτωση της Nora, ωστόσο, είναι μια απλή αφηρημένη ιδέα ότι ο Torvald τη χειραγωγούσε για να σκεφτεί. Ωστόσο, ο γονιός πρέπει να παραμείνει ηθικός για τη σωστή ανατροφή του παιδιού του.

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Οικογενειακές σχέσεις σε "Ένα κουκλόσπιτο" μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Κούκλες.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir