Μια φεμινιστική προοπτική κριτικής: Hester Prynne και Nora Helmer

[ad_1]

Τον 19ο αιώνα, η κοινωνία ήταν πατριαρχική, κυριαρχούνταν από άνδρες και οι γυναίκες στερούνταν όλων των δικαιωμάτων τους. Οι γυναίκες θεωρήθηκαν εξαρτημένες από τους άνδρες σε όλους τους πολιτισμικούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων παραγόντων: (α) οικογενειακοί. (β) θρησκευτικά· (γ) πολιτικό· (δ) οικονομική· (ε) κοινωνικό· (στ) νομική· και (ζ) καλλιτεχνική. Έκτοτε, η φεμινιστική κριτική αναπτύχθηκε και έγινε μια από τις πιο δυναμικές και επιδραστικές θεωρίες. Κυρίως, δίνει έμφαση στην αυτογνωσία των γυναικών, στην αξιοπρέπεια και στη συνεισφορά των γυναικών στην κοινωνία.

Η σύγκριση μεταξύ των κύριων χαρακτήρων δύο διαφορετικών λογοτεχνικών κομματιών είναι η κεντρική εστίαση αυτού του άρθρου για να αναλυθούν σε βάθος και συστηματικά στη βάση της φεμινιστικής κριτικής. Οι αμφιλεγόμενες γυναίκες του μυθιστορήματος «The Scarlet Letter» του Nathaniel Hawthorne και της παράστασης «A Doll's House» του Henrik Ibsen θα δείξουν πώς παίζουν τους ρόλους τους στην κοινωνία.

«Πιστεύω ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, είμαι άνθρωπος, όπως και εσύ». Είναι μια απλή αλλά ισχυρή γραμμή της συζήτησης της ίδιας της Nora Helmer με το άτομο που προκαλεί την καθημερινή της δόση θλίψης. Είναι η καλύτερη αναπαράσταση της γυναίκας που ζει σε έναν κόσμο όπου ο άντρας της την καταπιέζει και την ορίζει μόνο ως κούκλα, αξεσουάρ και παιχνίδι στη ζωή του.

Η ίδια εμπειρία είναι επίσης εμφανής στον κεντρικό χαρακτήρα του κλασικού μυθιστορήματος με τίτλο The Scarlet Letter. Η θυσιαστική αγάπη της Hester Prynne για χάρη ενός κληρικού με το όνομα Dimmesdale έγινε ένας από τους λόγους της τιμωρίας της. Με το να είναι μοιχός την οδηγεί να γίνει σύμβολο της αμαρτίας στην πουριτανική κοινότητα που ζει. Ο αγώνας της με τους πουριτανούς πατριάρχες την αναγκάζει να είναι μια δυνατή και ανεξάρτητη γυναίκα.

Από όλες τις θυσίες που είχαν βιώσει αυτές οι γυναίκες, η Hester και η Nora δείχνουν ότι είναι περισσότερο μια παθιασμένη γυναίκα και δεν αφήνουν την ανδρική εξουσία να καταστρέψει τη ζωή τους. Επιπλέον, δείχνουν το πάθος τους για αυτό στο οποίο πιστεύουν, δεν τηρούν το πώς πρέπει να ενεργούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εποχής τους και ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές που είχαν θέσει για τον εαυτό τους.

Το Scarlet Letter και το A Doll's House ήταν πολύ ενδιαφέρον να αναλυθούν ως ένα καταπληκτικό λογοτεχνικό κομμάτι όλων των εποχών. Ήταν ενδιαφέρον να το δούμε από τη σκοπιά της φεμινιστικής κριτικής γιατί και τα δύο λογοτεχνικά κείμενα γράφτηκαν και διαδραματίστηκαν σε μια εποχή πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Μια φεμινιστική προοπτική κριτικής: Hester Prynne και Nora Helmer μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Κούκλες.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir