Η ιστορία του Sudoku

[ad_1]

Το Sudoku είναι ένα προκλητικό παζλ βασισμένο στη λογική που έχει γίνει παγκόσμια αίσθηση μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια. Πολλοί παίκτες sudoku επιθυμούν να μάθουν την ιστορία αυτού του εθιστικού παζλ. Αυτό το άρθρο θα περιγράψει την προέλευση του παζλ, πώς έγινε τόσο δημοφιλές και πού μπορούμε να περιμένουμε να μας οδηγήσει αύριο η ιστορία του sudoku.

Μαγικά τετράγωνα

Η ιστορία του sudoku ξεκινά εδώ...με το μαγικό τετράγωνο. Τα μαγικά τετράγωνα είναι μια ομάδα αριθμών διατεταγμένων σε τετράγωνο. Μέσα σε αυτό το τετράγωνο, κάθε γραμμή, στήλη και συχνά διαγώνιος θα ισούται με τον ίδιο συνολικό αριθμό...σαν δια μαγείας.

Τα μαγικά τετράγωνα είναι αρκετά παλιά για να είναι θρυλικά. δύο ξεχωριστοί πολιτισμοί ισχυρίζονται ότι είναι η προέλευσή του.

Ο βασιλιάς Yih (ένα αρχαίο κινέζικο βιβλίο) μιλά για τον θρύλο του Lo Shu. Σύμφωνα με την ιστορία, ο «θεός του ποταμού» ζήτησε 15 θυσίες και κοινοποίησε αυτή την απαίτηση φτύνοντας μια χελώνα με ένα μαγικό τετράγωνο στην πλάτη του... όλοι οι αριθμοί ισούνται ως εκ θαύματος 15 με οποιαδήποτε σειρά.

Το Jabirean Corpus -ισλαμικά γραπτά που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 9ου / αρχές του 10ου αιώνα - αναφέρεται επίσης ως η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση του μαγικού τετραγώνου. Τα γραπτά λένε ότι τα μαγικά τετράγωνα (γνωστά ως wafq στα αραβικά) μπορούν να διευκολύνουν τον τοκετό.

Πραγματικά, τα μαγικά τετράγωνα έχουν λίγα κοινά με τα παζλ sudoku και η ιστορία τους είναι περισσότερο διασκεδαστική παρά σημαντική για τη μελέτη μας. Μπορεί να μοιάζουν...αλλά μέχρι εκεί. Δεν εμπλέκεται αριθμητική κατά την επίλυση του sudoku, και οι αριθμοί δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιούνται (ένας κατασκευαστής παζλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χρώματα, φρούτα, γράμματα... οτιδήποτε, το παζλ θα ήταν ακόμα λύσιμο).

Αναφέρω τα μαγικά τετράγωνα εδώ για έναν λόγο. γέννησαν τη δημιουργία του επόμενου βήματος στο ταξίδι μας...της πλατείας Latin.

Λατινικά τετράγωνα

Τα λατινικά τετράγωνα είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται στη στατιστική ανάλυση αλλά και σε πίνακες πολλαπλασιασμού. Το λατινικό τετράγωνο πρέπει να έχει το ίδιο σύνολο συμβόλων σε κάθε γραμμή και κάθε στήλη και οποιοσδήποτε αριθμός μπορεί να εμφανίζεται μόνο μία φορά σε κάθε γραμμή ή στήλη. Αυτό κάνει τα Latin Squares πιο στενά συνδεδεμένα με το σύγχρονο παζλ sudoku.

Ο Leonhard Euler, ένας Ελβετός μαθηματικός, πιστώνεται με τη δημιουργία του Latin Square το 1782 ή το 1783. Η εργασία του, με τίτλο «Investigations on a new species of Magic Square», ήταν η πρώτη εμφάνιση του Latin Square. Η εργασία βασίστηκε στην εκτενή έρευνα του Euler για το Magic Square, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας με τίτλο «On Magic Squares» που παρουσιάστηκε στην Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης το 1776.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Euler δεν θεωρούσε τη δημιουργία του ως οποιοδήποτε είδος παζλ και πολλοί κανόνες που ακολουθούν τώρα οι κατασκευαστές παζλ sudoku δεν είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία των Latin Squares.

"Number Place" - Το Sudoku κερδίζει δημοτικότητα

Το 1979, το Dell Magazine δημοσίευσε το πρώτο παζλ «sudoku» (δεν ονομαζόταν ακόμα έτσι) στο περιοδικό Pencil Puzzles and Word Games. Το έδωσαν τίτλο «Αριθμός Τόπος». Το Latin Square λέγεται ότι είναι η έμπνευση για το "Number Place".

Ο σχεδιαστής του παζλ δεν καταγράφεται, αλλά υπάρχουν δύο θεωρίες. Κάποιος ονομάζει Walter Mackey, έναν από τους κατασκευαστές παζλ της Dell.

Ωστόσο, ο Will Shortz (συντάκτης παζλ των New York Times) χρησιμοποίησε μια μάλλον εντυπωσιακή έκπτωση για να ονομάσει μια εναλλακτική δυνατότητα. Ο Shortz πέρασε από τη λίστα των συνεργατών σε πολλά περιοδικά Dell, σημειώνοντας ένα μόνο όνομα που υπήρχε πάντα όταν δημοσιεύτηκε ένα παζλ Number Place, και διαφορετικά απουσίαζε.

Αυτό το μοναδικό όνομα είναι ο Χάουαρντ Γκαρνς, ένας συνταξιούχος αρχιτέκτονας και ανεξάρτητος κατασκευαστής παζλ.

Πώς το Sudoku πήρε το όνομά του

Η ιαπωνική εταιρεία Nikoli δημοσίευσε το παζλ για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 1984 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Monthly Nikolist". Ο αρχικός τίτλος ήταν «Suuji wa dokushin ni kagiru». Ο Kaji Maki, ο πρόεδρος της Nikoli, αργότερα το συντόμευσε σε "Sudoku", που μεταφράζεται σε "unwed number" ή "single number".

Επίσης, ο Nikoli ήταν ο πρώτος που πρόσθεσε δύο νέους κανόνες που κάνουν το Sudoku αυτό που είναι σήμερα: Πρώτον, οι κατασκευαστές παζλ δεν μπορούν να δώσουν περισσότερες από 32 ενδείξεις σε κάθε παζλ. Δεύτερον, κάθε παζλ πρέπει να είναι «συμμετρικό».

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί: ο Nikoli κατέχει εμπορικό σήμα πάνω από το όνομα Sudoku στη χώρα της Ιαπωνίας. Όλοι οι ανταγωνιστές στην Ιαπωνία πρέπει να ονομάσουν διαφορετικά τα παζλ τους για να αποφύγουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Σουντόκου και Υπολογιστές

Οι υπολογιστές βοήθησαν στην έκρηξη της τρέλας του sudoku. Πως? Επέτρεψαν τη δυνατότητα να δημιουργούνται μοναδικά παζλ γρήγορα και χωρίς μεγάλη ανθρώπινη προσπάθεια ή λάθος.

Το Loadstar/Softdisk δημοσίευσε την πρώτη έκδοση του Sudoku για οικιακό υπολογιστή το 1989 για το Commodore 64. Είχε τον τίτλο "Digihunt" και είναι ακόμα διαθέσιμο μέχρι σήμερα.

Όμως η πραγματική τρέλα ξεκίνησε υπό την κηδεμονία του Wayne Gould.

Ο Wayne Gould, ένας συνταξιούχος δικαστής και προγραμματιστής υπολογιστών από το Χονγκ Κονγκ, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να δημιουργεί γρήγορα παζλ sudoku. Ο Γκουλντ πέτυχε αυτό το κατόρθωμα σε χρονικό διάστημα 6 ετών (1997 έως 2003).

Δείχνοντας ένα οξυδερκές μυαλό μάρκετινγκ, ο Γκουλντ ζήτησε από τους Times, μια βρετανική εφημερίδα, να συμπεριλάβει το παζλ του δωρεάν. Το μόνο αλίευμα: έπρεπε να συμπεριλάβουν τη διεύθυνση ιστού του σε κάθε παζλ που υπέβαλλε. Οι Times συμφώνησαν και δημοσίευσαν το "Su Doku" στις 12 Νοεμβρίου 2004.

Η έκρηξη Sudoku

Η συμπερίληψη των παζλ Sudoku στους Times έθεσε σε κίνηση μια διεθνή τρέλα. Τώρα, το Sudoku είναι γνωστό όνομα. Υπάρχουν ιστότοποι, διαδικτυακά φόρουμ, ιστολόγια, άρθρα και κάθε είδους προϊόντα αφιερωμένα στο Sudoku. Θα ήταν δύσκολο να βρει κανείς μια μεγάλη εφημερίδα που να μην περιλαμβάνει το παζλ σε καθημερινή βάση.

Το μέλλον του Sudoku

Ένα ερώτημα μένει να τεθεί. Είναι η τρέλα απλά μια μόδα;

Αυτό είναι δύσκολο να το πεις. Εάν χρησιμοποιείτε την αξιολόγηση τέλους έτους Zeitgeist 2007 της Google ως οποιονδήποτε δείκτη, τότε η ζήτηση για sudoku μπορεί να υποχωρεί. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται στην 8η θέση στη λίστα με τους όρους αναζήτησης με τη μεγαλύτερη πτώση.

Αλλά οι εφημερίδες εξακολουθούν να τυπώνουν νέα παζλ με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, νέα βιβλία για το sudoku δημοσιεύονται κάθε μήνα, οι συμβουλές για το sudoku αφθονούν στο Διαδίκτυο και χιλιάδες άνθρωποι δεν χορταίνονται από το δύσκολο παζλ.

Λοιπόν, τι σημαίνει όλο αυτό; Κανείς δεν ξέρει σίγουρα. Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η ιστορία του sudoku θα εκτείνεται πολύ στο μέλλον... κρατώντας μας όλους συγκεντρωμένους στους αριθμούς που λείπουν, με τα μολύβια σφιγμένα στο χέρι.

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Η ιστορία του Sudoku μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Παζλ.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir