Η Εκπαιδευτική Αξία των Σταυρόλεξων

[ad_1]

Η εκπαιδευτική αξία των σταυρόλεξων είναι εύκολα εμφανής όταν αναλογιστεί κανείς τις πολλαπλές μαθησιακές δεξιότητες που εμπλέκονται τόσο στη δημιουργία όσο και στην επίλυση αυτών των παζλ. Δεν είναι πλέον απλώς μια διασκεδαστική εκτροπή, τα σταυρόλεξα έχουν φτάσει στο καθεστώς μιας εθνικής διασκέδασης στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Η δημοτικότητά τους ξεκίνησε γύρω στη δεκαετία του 1920 και συνεχίζει να αυξάνεται σήμερα.

Τα σταυρόλεξα, σε πολύ βασικό επίπεδο, μπορούν να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εισαγάγετε δεξιότητες λέξεων στους νεότερους μαθητές, ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να προσθέσουν στο λεξιλόγιό τους. Εν τω μεταξύ, οι ενήλικες απολαμβάνουν αυτά τα παζλ τόσο πολύ που δουλεύουν πάνω σε εκατομμύρια αντίτυπα παζλ σε περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία κάθε μέρα. Στον σημερινό τεχνολογικά προηγμένο κόσμο, υπάρχουν ακόμη και προγράμματα υπολογιστών διαθέσιμα -όπως το Puzzlemaker της Discovery Education- που επιτρέπει στους δασκάλους να δημιουργούν προσαρμόσιμα παζλ για να υποστηρίζουν τη διδασκαλία στην τάξη για όλες τις τάξεις.

Η εκπαιδευτική αξία αυτών των παζλ φτάνει σε πολλούς τομείς δεξιοτήτων. Μερικοί από τους κύριους τομείς στους οποίους η επίλυση ή/και η δημιουργία παζλ μπορεί να ωφελήσει τις εκπαιδευτικές προσπάθειες περιλαμβάνουν:

1- Δόμηση λεξιλογίου

2- Ορθογραφικές δεξιότητες

3- Ικανότητες ανάγνωσης

4- Δεξιότητες κατανόησης λέξεων

5- Ικανότητες λεξικού

6- Δεξιότητες συλλογισμού

Μέρος της εκπαιδευτικής αξίας του σταυρόλεξα είναι εγγενές στις ίδιες τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση των παζλ. Ένα άτομο που προσπαθεί να λύσει ένα παζλ πρέπει πρώτα να κατανοήσει τις ενδείξεις που οδηγούν στις απαντήσεις και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη ορθογραφία για να λύσει το παζλ. Η μνήμη και η ανάκληση παίζουν επίσης κατά την επίλυση θεματικών σταυρόλεξων - ένας δάσκαλος φυσικών επιστημών μπορεί να δημιουργήσει ένα παζλ που χρησιμοποιεί επιστημονικούς όρους για να συντονιστεί με τα μαθήματα, ενώ ένα παζλ που σχετίζεται με την ιστορία μπορεί να έχει όρους από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με ιστορικά πρόσωπα, βασικό μέρος ονόματα και άλλα σχετικά ιστορικά στοιχεία.

Όλοι οι τύποι μαθητών μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαιδευτική αξία των παζλ. Η χρήση σταυρόλεξων στην εκπαίδευση μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα - οι δάσκαλοι έχουν στη διάθεσή τους εξαιρετικά εργαλεία διδασκαλίας, ενώ επιτρέπουν στους μαθητές να μαθαίνουν διασκεδάζοντας!

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Η Εκπαιδευτική Αξία των Σταυρόλεξων μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Παζλ.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir