Ένα πλήρες σχέδιο μαθήματος προσχολικής ηλικίας - Θέμα της ζούγκλας

[ad_1]

Ανεβείτε στο λεωφορείο του σαφάρι. Πηγαίνουμε ξενάγηση στη ζούγκλα στην προσχολική τάξη. Θα είναι τόσο διασκεδαστικό για τα παιδιά, και σας εγγυώμαι ότι θα διασκεδάσετε.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς να ξεκινήσετε το σχέδιο μαθήματος με θέμα τη ζούγκλα και μερικές ιδέες για να το διατηρήσετε για όσο διάστημα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ενδιαφέρονται για τη δραστηριότητα.

Δείτε πώς εισάγετε το θέμα:

Ημέρα 1. Ρωτήστε τα παιδιά αν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη «ζούγκλα». Εξηγήστε τι είναι η ζούγκλα για όσους δεν ξέρουν και έχετε μια εικόνα μιας ζούγκλας ώστε να μπορούν να συσχετίσουν την περιγραφή σας με την εικόνα.

Ημέρα 2. Έχετε βιβλία* στη βιβλιοθήκη για τις ζούγκλες και τα ζώα που ζουν στη ζούγκλα. Μπορούν να είναι ένας συνδυασμός παιδικών βιβλίων τύπου κινουμένων σχεδίων και βιβλίων για παιδιά στην πραγματικότητα. (Η τοπική βιβλιοθήκη σας θα πρέπει να μπορεί να σας βοηθήσει με την εύρεση βιβλίων.)

Ημέρα 3. Βρείτε φωτογραφίες* ζώων της ζούγκλας από περιοδικά, βιβλία, το διαδίκτυο, ημερολόγια ή οπουδήποτε μπορείτε να τα βρείτε, πλαστικοποιήστε τα και αναρτήστε τα στους τοίχους γύρω από την τάξη.

Ημέρα 4. Τοποθετήστε παιχνίδια με θέμα τη ζούγκλα στο ράφι παιχνιδιών και τοποθετήστε μερικά παζλ με θέμα τη ζούγκλα στην περιοχή του παζλ

Ημέρα 5. Βρείτε ένα CD με μουσική με θέμα τη ζούγκλα και παίξτε το καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αφού μιλήσετε για τη ζούγκλα.

*Αν έχετε φωτογραφίες ή βιβλία, δείξτε οποιουδήποτε είδους φυλετικούς ανθρώπους, θα μπορούσατε να φτιάξετε φυλετικές μάσκες για μια δημιουργική καλλιτεχνική δραστηριότητα και τα παιδιά να τις φορέσουν στο δραματικό κέντρο παιχνιδιού.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μερικούς σωλήνες χαρτοπετσέτας, καθαριστικά σωλήνων, μαρκαδόρους, γούγκλι μάτια κ.λπ., στο ράφι τέχνης και να δείτε ποια ζώα δημιουργούν.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ζώων που μπορείτε να παρουσιάσετε μέσω βιβλίων και εικόνων:

Πάνθηρες

Φίδια

Αρκούδες

μαϊμούδες

Ζέβρες

Καμηλοπαρδάλεις

Ελέφαντες

Τσιτάχ

Αλιγάτορες

Ρινόκερως

Πουλιά

Ιπποπόταμος

Μη διστάσετε να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τα παιδιά. Μιλήστε για τα χρώματα των ζώων, τα δόντια τους, τα μάτια τους, ποιο ζώο αρέσει περισσότερο σε κάθε παιδί κ.λπ.

Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να αγγίξετε τι τρώνε τα ζώα, αλλά φροντίστε να το κρατήσετε απλό. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο της ζωής δεν χρειάζεται να αρχίσουν να μαθαίνουν για τις λέξεις σαρκοφάγα, φυτοφάγα κ.λπ. Απλώς κρατήστε τα πράγματα απλά όπως π.χ., ένας πάνθηρας τρώει κρέας, ένας πίθηκος τρώει φρούτα, μια καμηλοπάρδαλη τρώει φύλλα από ψηλά δέντρα κ.λπ.

Τα παιδιά πιθανότατα θα θέλουν να μάθουν πού βρίσκονται τα σπίτια των ζώων στη ζούγκλα. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι εύκολο να βρεθούν μέσα από τα βιβλία και τις φωτογραφίες που έχετε. Εάν όχι, η βιβλιοθήκη θα έχει βιβλία για τα μεμονωμένα ζώα για τα οποία μιλάτε, τα οποία θα σας δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσετε:

Τα ζώα θα βρουν σπίτια στον βιότοπό τους (τη ζούγκλα) τα οποία θα μετατρέψουν σε ένα σπίτι για αυτά και τις οικογένειες των ζώων τους.

Τα σπίτια ζώων στη ζούγκλα θα μπορούσαν να είναι μια φωλιά, ένα άντρο, ένα λαγούμι, κάτω από έναν βράχο, σε έναν κούφιο κορμό δέντρου, ψηλά σε δέντρα κ.λπ.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μιλήσετε για το ποιο ζώο μπορεί να ζήσει σε ένα δέντρο, ποιο θα ζούσε κάτω από έναν βράχο κ.λπ.

Για να ενσωματωθεί αυτό το θέμα στις διάφορες περιοχές προγραμματισμού της τάξης, μερικά παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι:

Δημιουργία ενός κέντρου δραματικού παιχνιδιού με θέμα τη ζούγκλα:

Φτιάξτε ένα τζιπ ζούγκλας, τζιπ σαφάρι ή αυτοκίνητο από ένα κουτί ή τοποθετήστε 4 καρέκλες μαζί με ένα όρθιο τιμόνι μπροστά από μία καρέκλα.

Πάρτε μερικά καπέλα για σαφάρι.

Παιδικά κιάλια.

Προσποιηθείτε τις κάμερες.

Δημοσιεύστε φωτογραφίες ζώων της ζούγκλας στον τοίχο και παρακολουθήστε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ξετρελαίνουν αυτό το θέμα. 🙂

Εδώ είναι μια αμμώδης αισθητηριακή ιδέα:

Τοποθετήστε λίγη άμμο στον αισθητήριο κάδο.

Βρείτε μερικά μικρά ζώα από καουτσούκ ή πλαστική άμμο* που θα βρείτε στη ζούγκλα. (Φίδια, σκαθάρια, έντομα κ.λπ.)

Τοποθετήστε αυτά τα αντικείμενα στον κάδο αισθήσεων και τελειώστε.

*Είχα μεγάλη επιτυχία βρίσκοντας σχεδόν όλα όσα χρειάζομαι στα καταστήματα δολαρίων. Ψάξτε τα, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Απλώς να είστε όσο πιο δημιουργικοί μπορείτε με αυτό το θέμα. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες αν βάλεις το μυαλό σου σε αυτό. Όταν ακούτε τη μουσική της ζούγκλας, μπορείτε να ενσωματώσετε τη δημιουργική κίνηση σε αυτό. Ζητήστε από τα παιδιά να διαλέξουν ένα ζώο που θα ήθελαν να προσποιηθούν ότι είναι και να κινηθούν στη μουσική όπως αυτό το ζώο. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος κίνηση, τα παιδιά θα διασκεδάσουν τόσο πολύ.

Θα μπορούσατε επίσης να μεταφέρετε αυτό το θέμα σε παιχνίδι με ακαθάριστο κινητήρα σε εξωτερικούς χώρους. Θα μπορούσατε να φέρετε μερικά από τα δραματικά είδη παιχνιδιού έξω, όπως τα καπέλα, τα κιάλια, τις κάμερες κ.λπ. Τοποθετήστε μερικά γεμιστά παιχνίδια εδώ και εκεί γύρω από την αυλή του παιχνιδιού (βεβαιωθείτε ότι έχουν πλυθεί όταν τα φέρνετε μέσα για την ημέρα) και πηγαίνετε σε μια ύπαιθρο κυνήγι σαφάρι.

Τα παιδιά μπορούν να οδηγήσουν τα ποδήλατά τους και να κάνουν τη δική τους περιήγηση, μπορούν να πάνε σε ένα «κυνήγι λιονταριού/αρκούδας», μπορείτε να τρέξετε από τα ζώα να σας «τρομάξουν», μπορείτε να περπατήσετε γύρω από ζώα που «κοιμούνται».

Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να επεκτείνετε το τι κάνουν και λένε τα παιδιά.

Περάστε ένα υπέροχο μάθημα με θέμα τη ζούγκλα και ξετρελαθείτε με την περιπέτεια.

Αν θέλετε να μάθετε άλλα άρθρα παρόμοια με το Ένα πλήρες σχέδιο μαθήματος προσχολικής ηλικίας - Θέμα της ζούγκλας μπορείτε να επισκεφτείτε την κατηγορία Παιχνίδι Ζώα.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Subir